Naczynia Swiss Diamond z pewnością nadają się do mycia w zmywarce, zarówno na górnej, jak i dolnej półce. W zależności od użytego środka czyszczącego, możesz jednak zauważyć szarawy, pudrowy osad na spodzie patelni. Osad ten powstaje w wyniku reakcji aluminiowego dna z niektórymi detergentami do zmywarek. Niedawne zmiany w przepisach sprawiły, że fosforany, które wcześniej chroniły metalowe powierzchnie, zostały usunięte z detergentów w Stanach Zjednoczonych i innych krajach. Zmiana ta spowodowała szybsze odbarwianie aluminium.

Chociaż osad ten nie jest szkodliwy i uważa się, że składa się z atomowego wodoru – naturalnie występującego pierwiastka – może z czasem prowadzić do trwałych przebarwień. Aby rozwiązać ten problem, można zastosować różne metody usuwania szarego osadu lub utlenionego aluminium:

  • Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody.
  • Użyj środka czyszczącego do aluminium dostępnego w lokalnym supermarkecie.
  • Przygotuj roztwór z 1 litra wody i 3 łyżek stołowych (45 ml) naturalnego kwasu, np. soku z cytryny, kamienia winnego lub białego octu. Zagotuj wewnątrz naczynia, a następnie użyj tego samego roztworu na gąbce do wyczyszczenia zewnętrznej części i dna.

Aby zachować długą żywotność naczyń Swiss Diamond, zalecamy mycie ręczne za pomocą szczotki do naczyń i gorącej wody z płynem do mycia.