Proces produkcji naczyń kuchennych Swiss Diamond
PROCES PRODUKCJI HIGH-TECH
Produkty Swiss Diamond są wytwarzane wyłącznie w Sierre w Szwajcarii. Proces produkcji szwajcarskich diamentów jest dość skomplikowany:
- Aluminium jest topione na miejscu, a następnie odlewane do odpowiednich form. To pierwsza i najważniejsza zaleta szwajcarskich produktów: inne naczynia kuchenne są często formowane w procesie prasowania, co pozwala na odkształcanie się metalu pod wpływem wysokich temperatur. Proces odlewania ciśnieniowego aluminium stosowany w naczyniach kuchennych Swiss Diamond zapobiega odkształcaniu się produktu przez cały okres jego użytkowania – nawet jeśli zaraz po wyjęciu z kuchenki umieścisz go pod zimną bieżącą wodą. Odlew aluminiowy równomiernie rozprowadza ciepło, zapobiegając powstawaniu gorących punktów.
- Roztopione aluminium jest poddawane działaniu ciśnienia w celu usunięcia pęcherzyków powietrza i zapewnienia prawidłowego wypełnienia form. Każdy produkt Swiss Diamond objęty jest ograniczoną, dożywotnią gwarancją obejmującą wady produkcyjne.
- Aby przygotować aluminiową karoserię do malowania i zapewnić lepszą przyczepność, jej wewnętrzna powierzchnia jest piaskowana.
- Po piaskowaniu, na wewnętrzną powierzchnię naczynia nakładana jest warstwa diamentu za pomocą plazmy. Dzięki temu aluminium nie ma kontaktu z żywnością, nawet jeśli powłoka zapobiegająca przywieraniu ulegnie uszkodzeniu.
- Sam proces powlekania odbywa się za pomocą specjalnie opracowanego robota, który pokrywa każdy produkt Swiss Diamond trzema solidnymi warstwami powłoki zapobiegającej przywieraniu, co gwarantuje doskonałą wydajność przez cały okres użytkowania produktu. Ze względów bezpieczeństwa powłoka jest całkowicie wolna od PFOA.
- Dno patelni jest precyzyjnie wycięte. W połączeniu z odlewaną aluminiową konstrukcją zapobiegającą odkształcaniu się, idealnie płaskie dno gwarantuje, że naczynia kuchenne nigdy się nie przekręcą ani nie stracą stabilności na kuchence.
- Na ostatnim etapie mocujemy uchwyty. Nasza unikalna metoda polega na stosowaniu gwintowanych uchwytów na zewnętrznych wspornikach zamiast nitów, co zapobiega gromadzeniu się jedzenia wewnątrz patelni, co mogłoby prowadzić do rozwoju bakterii.
- Gotowe naczynia kuchenne Swiss Diamond są już gotowe do wysyłki do szefów kuchni na całym świecie!
ZRÓWNOWAŻONA PRODUKCJA
Firma Swiss Diamond stosuje przyjazne dla środowiska praktyki produkcyjne. Fabryka jest zasilana wyłącznie energią wodną pochodzącą ze szwajcarskich Alp, a proces produkcyjny od początku do końca nie zawiera PFOA. Do zasilania układu chłodzenia oraz przewodów lakierniczych wykorzystuje się wodę niezdatną do picia, a woda używana w przewodach lakierniczych jest poddawana recyklingowi.
Wszystkie produkty wykonane są z aluminium podlegającego recyklingowi; Nieregularne przedmioty i resztki odpadów z fabryki są poddawane recyklingowi w ramach procesu produkcyjnego. Piece zasilane są gazem ziemnym, a fabryka pracuje 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, aby zapewnić pełne wykorzystanie pieców.
Produkcja naszej powłoki zapobiegającej przywieraniu jest również przyjazna dla środowiska. Nie korzystamy z gotowych baz, a także sami produkujemy materiały powłokowe, importując każdy komponent do naszej szwajcarskiej fabryki i mieszając go sami. Pozwala to ograniczyć emisje związane z transportem, pakowaniem i oddziaływaniem na środowisko niezbędnym do dostarczenia gotowych produktów. Resztki farby są usuwane w specjalnym, zewnętrznym zakładzie w celu oddzielenia składników i zminimalizowania wpływu na środowisko.
NACZYNIA INDUKCYJNE HIGH-TECH
Firma Swiss Diamond stosuje unikalny proces produkcji naczyń indukcyjnych. Zamiast umieszczać rdzeń magnetyczny, który wydaje irytujące brzęczące dźwięki, gdy naczynie jest podgrzewane, umieściliśmy w naszym naczyniu ferromagnetyczne dno, co gwarantuje, że nigdy nie będzie ono brzęczeć.