BURACZANO-CZEKOLADOWE SMOOTHIE (BEZLAKTOZOWE, BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE)

Burak tworzy bardzo udane połączenie z czekoladą i kakao. Dodałam również jeżyny, więc wyszło z tego prawdziwe smakowe smoothie dla koneserów. A ten kolor – po prostu przepiękny! Użyłam surowego, obranego buraka, ale jeśli nie masz bardzo mocnego blendera lub chcesz złagodzić ziemisty smak buraka, możesz go wcześniej ugotować. Wyczuwalny jest również smak kakao i kwaśność jeżyn, a banan zapewnia słodycz i kremową konsystencję. Jeśli nie możesz jeść bananów, możesz zastąpić je gruszką lub awokado i dodać kilka daktyli (do połowy awokado 2–3 daktyle).
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzały banan, obrany
- ½ szklanki mrożonych jeżyn
- 1 mały kawałek buraka
- 1 łyżka siemienia lnianego
- ½ łyżki kakao
- 200 ml mleka ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
Włóż wszystkie składniki do blendera Magimix Power Blender i miksuj przez 2 minuty na programie SMOOTHIE. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste, dodaj trochę więcej mleka roślinnego.
UWAGI:
Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Buraka można wcześniej ugotować i dodać do smoothie. Banany można zastąpić gruszkami.