Chlebek dyniowo-czekoladowy

Dzięki dyni i bananowi ciasto tego chlebka jest tak miękkie, że po pierwszym kawałku będziesz mieć ochotę na kolejny i kolejny. To typowy jesienny deser, który po prostu musisz wypróbować!

Składniki:

  • 205 g pieczonej dyni
  • 280 ml mleka roślinnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 60 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w kostkę)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę keksową o długości 20–25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Do blendera Power Blender włóż upieczoną dynię (bez skórki), banana, mleko roślinne i cynamon. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

  3. Przelej masę do miski i dodaj pozostałe składniki: oliwę z oliwek, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, mąki i kawałki gorzkiej czekolady. Dokładnie wymieszaj ciasto i przelej je do formy.

  4. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45–50 minut (zrób test patyczkiem, aby sprawdzić, czy chlebek jest upieczony).

  5. Odstaw do ostygnięcia w formie, następnie wyjmij i pokrój na kawałki.

 

%s ...
%s
%image %title %code %s
%s