Dzięki dyni i bananowi ciasto tego chlebka jest tak miękkie, że po pierwszym kawałku będziesz mieć ochotę na kolejny i kolejny. To typowy jesienny deser, który po prostu musisz wypróbować!
Składniki:
- 205 g pieczonej dyni
- 280 ml mleka roślinnego
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 85 g cukru trzcinowego
- 60 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w kostkę)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę keksową o długości 20–25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Do blendera Power Blender włóż upieczoną dynię (bez skórki), banana, mleko roślinne i cynamon. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
-
Przelej masę do miski i dodaj pozostałe składniki: oliwę z oliwek, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, mąki i kawałki gorzkiej czekolady. Dokładnie wymieszaj ciasto i przelej je do formy.
-
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45–50 minut (zrób test patyczkiem, aby sprawdzić, czy chlebek jest upieczony).
-
Odstaw do ostygnięcia w formie, następnie wyjmij i pokrój na kawałki.
