Pasta z bakłażana

Nadszedł czas na DETOX, do którego bakłażan świetnie się nadaje, ponieważ ma silne właściwości antyoksydacyjne i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj naszą pyszną pastę na śniadanie lub kolację.

Ta pasta zdobyła moje serce, ponieważ nie jest klasyczna – zwykle w takich pastach są jajka, masło, ser… Dzięki temu jest lekka i mogą ją spożywać również weganie. To świetny sposób, aby wprowadzić zdrowy bakłażan do diety. Przy pomocy Magimix Micro wszystko przygotujesz szybko i łatwo – czosnek, cebula i ser starty w kilka sekund.

Składniki:

  • 2 bakłażany

  • 1 mała cebula

  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)

  • 1 dl oleju (jeśli nie lubisz gorzkiego smaku oliwy, użyj słonecznikowego)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Do grzanek: chleb, starty ser

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 dl wody i włóż bakłażany. Przykryj pokrywką i piecz około 12 minut przy zamkniętym wentylu. Jeśli nie masz specjalnej patelni Swiss Diamond, możesz upiec bakłażany w piekarniku.

  2. W czasie pieczenia posiekaj czosnek i cebulę, a ser zetrzyj na tarce.

  3. Bakłażany w trakcie pieczenia obracaj 2–3 razy, aby równomiernie się upiekły.

  4. Gdy będą już miękkie i skórka zacznie się łuszczyć, wyjmij je, obierz i przełóż do miski, rozgnieć jak banany.

  5. Dodaj czosnek, cebulę, sól, pieprz, a na końcu olej. Nie oszczędzaj soli ani oleju.

  6. Gotową pastę podawaj na ciepłych grzankach, które możesz przygotować na suchej patelni z serem, udekorowane świeżym szczypiorkiem.

%s ...
%s
%image %title %code %s
%s