Pasta z bakłażana

Nadszedł czas na DETOX, do którego bakłażan świetnie się nadaje, ponieważ ma silne właściwości antyoksydacyjne i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj naszą pyszną pastę na śniadanie lub kolację.
Ta pasta zdobyła moje serce, ponieważ nie jest klasyczna – zwykle w takich pastach są jajka, masło, ser… Dzięki temu jest lekka i mogą ją spożywać również weganie. To świetny sposób, aby wprowadzić zdrowy bakłażan do diety. Przy pomocy Magimix Micro wszystko przygotujesz szybko i łatwo – czosnek, cebula i ser starty w kilka sekund.
Składniki:
-
2 bakłażany
-
1 mała cebula
-
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
-
1 dl oleju (jeśli nie lubisz gorzkiego smaku oliwy, użyj słonecznikowego)
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Do grzanek: chleb, starty ser
Przygotowanie:
-
Na rozgrzaną patelnię wlej 1 dl wody i włóż bakłażany. Przykryj pokrywką i piecz około 12 minut przy zamkniętym wentylu. Jeśli nie masz specjalnej patelni Swiss Diamond, możesz upiec bakłażany w piekarniku.
-
W czasie pieczenia posiekaj czosnek i cebulę, a ser zetrzyj na tarce.
-
Bakłażany w trakcie pieczenia obracaj 2–3 razy, aby równomiernie się upiekły.
-
Gdy będą już miękkie i skórka zacznie się łuszczyć, wyjmij je, obierz i przełóż do miski, rozgnieć jak banany.
-
Dodaj czosnek, cebulę, sól, pieprz, a na końcu olej. Nie oszczędzaj soli ani oleju.
-
Gotową pastę podawaj na ciepłych grzankach, które możesz przygotować na suchej patelni z serem, udekorowane świeżym szczypiorkiem.


