Wielu z nas nie wyobraża sobie pieczonych potraw bez majonezu. Jeśli opanujesz kilka bardzo prostych zasad przygotowania domowego majonezu, gwarantujemy, że już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu. Pamiętaj, że wysokiej jakości majonez to doskonała baza do dalszego wykorzystania – możesz z niego przygotować pyszne dipy, pasty czy sałatki. Ten majonez z pewnością posmakuje każdemu. Jego kremowa, gęsta konsystencja jest nie do porównania z żadnym gotowym produktem. Po prostu musisz go wypróbować!

Składniki:

  • 250 ml oleju
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól i mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do mini misy robota kuchennego Magimix wkładamy mini ostrze i mieszamy w niej żółtka z musztardą i odrobiną oleju przez ok. 20 sekund.
  2. Podczas mieszania stopniowo dolewamy przez otwór w pokrywce pierwszą połowę oleju.
  3. Następnie doprawiamy solą i mielonym pieprzem i kontynuujemy mieszanie, powoli dodając drugą połowę oleju.
  4. Majonez jest pięknie gęsty i bardzo smaczny.