Szarlotka z orzechami

Przygotujmy razem ten prosty placek przy pomocy Magimix Power Blender.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
-
200 g mąki pszennej
-
200 g mąki półgrubej
-
200 g zimnego masła
-
1/2 opakowania proszku do pieczenia
-
1 jajko + 1 do posmarowania
-
2 łyżki brązowego cukru
Nadzienie:
-
50 g orzechów włoskich
-
6 większych jabłek
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
2 łyżki brązowego cukru
Forma: 28 cm
PRZYGOTOWANIE:
-
Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem, aż powstanie zwarta masa. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
-
Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrami.
-
Orzechy zmielić – ja zmieliłam je w moim pomocniku Magimix Power Blender i dodałam do jabłek.
-
Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do formy.
-
Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowo-orzechowe. Pozostałą część ciasta również rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć na wierzchu.
-
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!


