Szarlotka z orzechami

Przygotujmy razem ten prosty placek przy pomocy Magimix Power Blender.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 200 g mąki półgrubej

  • 200 g zimnego masła

  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

  • 1 jajko + 1 do posmarowania

  • 2 łyżki brązowego cukru

Nadzienie:

  • 50 g orzechów włoskich

  • 6 większych jabłek

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 2 łyżki brązowego cukru

Forma: 28 cm

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem, aż powstanie zwarta masa. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrami.

  3. Orzechy zmielić – ja zmieliłam je w moim pomocniku Magimix Power Blender i dodałam do jabłek.

  4. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do formy.

  5. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowo-orzechowe. Pozostałą część ciasta również rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć na wierzchu.

  6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Smacznego!

%s ...
%s
%image %title %code %s
%s