Wielkanocna inspiracja w postaci słodkich bułeczek brioškovych w kształcie zajączków, z fermentowanego ciasta na kefirze, które zostało wyrobione w robocie kuchennym Magimix 3200XL.

Składniki:

(1 filiżanka = 350 ml)

– duża filiżanka pszennej mąki uniwersalnej
– 3/4 filiżanki żytniej mąki pełnoziarnistej
– 3/4 filiżanki kefiru
– 40 g masła
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub suchych drożdży
– szczypta soli
– skórka z 1 cytryny
– 2 łyżki rodzynek lub żurawiny + 2 łyżki rumu
– 1 jajko do posmarowania

Wskazówka: Do aktywacji użyj kefiru oraz proszku do pieczenia lub suchych drożdży.

Sposób przygotowania:

  1. Do misy z nożem do zagniatania wsyp mąkę, kefir, masło, proszek do pieczenia, cukier, skórkę cytrynową oraz rodzynki namoczone w rumie i wyrób ciasto.
  2. Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i lekko zagnieć, a następnie zostaw do fermentacji na 8–10 godzin.
  3. Po fermentacji ponownie lekko zagnieć ciasto i podziel na 4 części, z których uformuj równej długości wałeczki, a następnie podziel każdy na pół – uzyskasz 8 równych kawałków.
  4. Z każdej części uformuj zajączka i posmaruj wierzch żółtkiem.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut.