Składniki:

  • 360 g mąki półgrubej (typ 650)
  • 100 g cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 30 g drożdży
  • Szczypta soli
  • 200 ml letniego mleka
  • Skórka z cytryny
  • Cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w rumie)
  • Płatki migdałów
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Do większego kubka wlewamy 3 łyżki letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn, żółtka, roztopione masło, resztę mleka i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Dodajemy skórkę cytrynową i rodzynki, dokładnie mieszając.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy kulę – mazanec – i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15–20 minut.
  5. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy płatkami migdałów.
  6. Wkładamy do Remoski i pieczemy przez około 15 minut, następnie przykrywamy ciasto wewnątrz Remoski pierścieniem z folii aluminiowej i pieczemy kolejne 25 minut.
  7. Po upieczeniu wyłączamy pokrywkę, ale nie odkrywamy jej przez kolejne 10 minut, aby mazanec spokojnie "doszedł".