Wielkanocny mazaniec

Składniki:
- 360 g mąki półgrubej (typ 650)
- 100 g cukru
- 120 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 30 g drożdży
- Szczypta soli
- 200 ml letniego mleka
- Skórka z cytryny
- Cukier waniliowy
- 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w rumie)
- Płatki migdałów
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Do większego kubka wlewamy 3 łyżki letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn, żółtka, roztopione masło, resztę mleka i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Dodajemy skórkę cytrynową i rodzynki, dokładnie mieszając.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy kulę – mazanec – i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15–20 minut.
- Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy płatkami migdałów.
- Wkładamy do Remoski i pieczemy przez około 15 minut, następnie przykrywamy ciasto wewnątrz Remoski pierścieniem z folii aluminiowej i pieczemy kolejne 25 minut.
- Po upieczeniu wyłączamy pokrywkę, ale nie odkrywamy jej przez kolejne 10 minut, aby mazanec spokojnie "doszedł".