Jeśli szukasz przepisu, który można przygotować wspólnie z małymi dziećmi jako wielkanocną niespodziankę, zainspiruj się naszym przepisem na zdrowe wielkanocne jajka. Są bezglutenowe, bez dodatku cukru i odpowiednie także dla wegan. Z Magimixem to będzie dziecinnie proste. Do zapakowania jajek użyliśmy kolorowych folii, a do ich obtaczania możesz wykorzystać kakao, wiórki kokosowe albo zanurzyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie.

Składniki na 40–50 sztuk (w zależności od wielkości):

  • 360 g świeżych lub suszonych daktyli bez pestek
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Umieść wiórki kokosowe w robocie kuchennym Magimix. Miel przez kilka sekund, aż uzyskasz niemal mączkę.
  2. Zatrzymaj robota i dodaj daktyle, kakao i sól. Masa powinna być lekko lepka, ale dobrze formowalna.
  3. Z masy uformuj kuleczki.
  4. W szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu (np. w lodówce) wytrzymają 10–12 dni (choć raczej tyle nie przetrwają).

Wskazówka: Jeśli nie masz świeżych daktyli, dobrej jakości suszone też się sprawdzą. Przed użyciem warto je namoczyć w ciepłej wodzie na 10–15 minut. Następnie odsączone i wypestkowane wrzuć do robota kuchennego.