Zupa krem z dyni z nutką tajską

Jeśli znudziły Ci się klasyczne zupy krem z dyni, spróbuj tej wersji z nutką kuchni tajskiej. Gwarantujemy – to będzie niezapomniane doświadczenie!
🥣 Składniki:
-
½ pora
-
1 cebula
-
4 ząbki czosnku
-
kawałek świeżego imbiru
-
sok z ½ limonki
-
1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
-
3 marchewki
-
1 średnia dynia
-
bulion warzywny – tyle, aby przykrył dynię
-
sól i pieprz do smaku
👩🍳 Przygotowanie:
-
Pokrój dynię i marchewki na kawałki i upiecz.
-
Pora i cebulę pokrój w krążki, podsmaż na oleju (najlepiej orzechowym).
-
Po 5–6 minutach dodaj przeciśnięty czosnek, pastę curry i starty imbir. Wymieszaj i chwilę podsmaż.
-
Dodaj upieczoną dynię i marchewki, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem.
-
Zblenduj na gładko (np. w blenderze Magimix Power Blender).
-
Na końcu dodaj sok z limonki.
-
Podawaj z grzankami, pestkami dyni i świeżymi ziołami.
Smacznego! 🧡


