Zupa krem z dyni z nutką tajską

Jeśli znudziły Ci się klasyczne zupy krem z dyni, spróbuj tej wersji z nutką kuchni tajskiej. Gwarantujemy – to będzie niezapomniane doświadczenie!

🥣 Składniki:

  • ½ pora

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek świeżego imbiru

  • sok z ½ limonki

  • 1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry

  • 3 marchewki

  • 1 średnia dynia

  • bulion warzywny – tyle, aby przykrył dynię

  • sól i pieprz do smaku

👩‍🍳 Przygotowanie:

  1. Pokrój dynię i marchewki na kawałki i upiecz.

  2. Pora i cebulę pokrój w krążki, podsmaż na oleju (najlepiej orzechowym).

  3. Po 5–6 minutach dodaj przeciśnięty czosnek, pastę curry i starty imbir. Wymieszaj i chwilę podsmaż.

  4. Dodaj upieczoną dynię i marchewki, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem.

  5. Zblenduj na gładko (np. w blenderze Magimix Power Blender).

  6. Na końcu dodaj sok z limonki.

  7. Podawaj z grzankami, pestkami dyni i świeżymi ziołami.

Smacznego! 🧡

%s ...
%s
%image %title %code %s
%s