Szklane naczynie do gotowania na parze 24 cm
Szklany parownik 24 cm

Pasuje do wszystkich oferowanych przez nas naczyń o średnicy 24 cm, w tym do szybkowaru.
Aby osiągnąć oczekiwany rezultat, używaj jej wyłącznie w połączeniu z pokrywką ELBA24.
Gotowanie na parze to najdelikatniejszy sposób przyrządzania owoców, warzyw, ryb lub mięsa bez dodatku soli, wody czy tłuszczu. W ten sposób zachowuje się naturalny smak potrawy – nie trzeba jej dosalać (zalecana dzienna dawka soli to ok. 5 g), ponieważ wiele produktów już zawiera sól. Osoby z nadciśnieniem powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanej soli i starać się ją ograniczać. Doskonałą alternatywą są świeże zioła.
Podczas gotowania jedzenie nie styka się bezpośrednio z wrzącą wodą – gotowane jest w cyrkulującej parze. Naturalne soki z potraw unoszą się i skraplają na pokrywce, dzięki czemu dania są przygotowywane bardzo delikatnie, poniżej punktu wrzenia.


Smak każdej potrawy zależy od przepisu, świeżości składników i sposobu przygotowania. Sztuka polega na zachowaniu wszystkich wartości odżywczych – a nic nie spełnia tych wymogów lepiej niż gotowanie na parze.
Umożliwia jednoczesne przygotowanie różnych dań. Gotowanie na parze zachowuje naturalny smak, strukturę, aromat i kolor potraw. Parowniki można stosować jednocześnie dwa – do dolnego wkładamy zawsze twardsze składniki (mięso), do górnego delikatniejsze (warzywa, ryby, makarony). Ważne, by w garnku pod parownikiem było zawsze wystarczająco dużo płynu do wytworzenia pary.
Gotowanie w zestawie parowym jest bardzo proste.
Woda w garnku, na którym znajduje się parownik, musi się cały czas gotować i nie może stykać się z żywnością w szklanym systemie parowym. Można ją wzbogacić dodatkami lub np. kością (przy gotowaniu zupy). Nie układaj jedzenia zbyt ciasno – zapewnij odpowiedni przepływ pary. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Jeśli używasz dwóch parowników, ten górny wymaga dłuższego gotowania – do dolnego wkładaj więc większe i twardsze produkty.
Zainspiruj się przepisami z Archívu Dámskeho Klubu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14057/147138#236


Dane techniczne
- szkło borokrzemowe
- pasuje do wszystkich naczyń Swiss Titan o średnicy 24 cm oraz do 7-litrowego szybkowaru
- nadaje się do mycia w zmywarce
- średnica: 24 cm
- pojemność: 3 l
- producent: AMT Gastroguss
Orientacyjne czasy gotowania warzyw i owoców na parze
| Brokuły | 15–20 min |
| Cukinia | 15–20 min |
| Fenkuł | 15–20 min |
| Gruszka | 10–15 min |
| Jabłko | 10–15 min |
| Kalarepa | 20–25 min |
| Kalafior | 15–20 min |
| Kapusta włoska | 25–30 min |
| Kukurydza | 55–60 min |
| Marchew | 20–25 min |
| Papryka | 10–15 min |
| Por | 15–20 min |
| Pieczarki | 15–20 min |
| Szparagi | 30–40 min |
| Zielona fasolka | 25–35 min |
| Ziemniaki | 20–25 min |
Orientacyjne czasy gotowania mięsa na parze
| Wędzonka wołowa | 8–13 min |
| Kotlet jagnięcy | 25–30 min |
| Filet z kurczaka | 25–30 min |
| Filet z indyka | 25–30 min |
| Parówki | 8–10 min |
| Kotlet cielęcy | 30–35 min |
Orientacyjne czasy gotowania ryb i owoców morza na parze
| Krewetki | 15–20 min |
| Kalmary | 20–25 min |
| Karp | 15–18 min |
| Langusta | 30–35 min |
| Łosoś | 15–18 min |
| Małże | 30–35 min |
| Pstrąg | 18–25 min |
| Tuńczyk | 25–30 min |


















