Szklane naczynie do gotowania na parze 24 cm

gwiazda 1gwiazda 2gwiazda 3gwiazda 4gwiazda 5 (2) Liczba gwiazdek to 4 z 5
1 punkt do systemu lojalnościowego
Cena wyjściowa 247,95 zł. Zaoszczędzisz 10 %(24,80 zł).
223,15 zł
W magazynie
Pasuje do wszystkich oferowanych przez nas naczyń o średnicy 24 cm, w tym do szybkowaru. Aby osiągnąć oczekiwany rezultat, używaj jej wyłącznie w połączeniu z pokrywką ELBA24 więcej
Producent: AMT Gastroguss Kod produktu: ELPA24

Szklany parownik 24 cm

Pasuje do wszystkich oferowanych przez nas naczyń o średnicy 24 cm, w tym do szybkowaru.

Aby osiągnąć oczekiwany rezultat, używaj jej wyłącznie w połączeniu z pokrywką ELBA24.

Gotowanie na parze to najdelikatniejszy sposób przyrządzania owoców, warzyw, ryb lub mięsa bez dodatku soli, wody czy tłuszczu. W ten sposób zachowuje się naturalny smak potrawy – nie trzeba jej dosalać (zalecana dzienna dawka soli to ok. 5 g), ponieważ wiele produktów już zawiera sól. Osoby z nadciśnieniem powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanej soli i starać się ją ograniczać. Doskonałą alternatywą są świeże zioła.

Podczas gotowania jedzenie nie styka się bezpośrednio z wrzącą wodą – gotowane jest w cyrkulującej parze. Naturalne soki z potraw unoszą się i skraplają na pokrywce, dzięki czemu dania są przygotowywane bardzo delikatnie, poniżej punktu wrzenia.

Smak każdej potrawy zależy od przepisu, świeżości składników i sposobu przygotowania. Sztuka polega na zachowaniu wszystkich wartości odżywczych – a nic nie spełnia tych wymogów lepiej niż gotowanie na parze.

Umożliwia jednoczesne przygotowanie różnych dań. Gotowanie na parze zachowuje naturalny smak, strukturę, aromat i kolor potraw. Parowniki można stosować jednocześnie dwa – do dolnego wkładamy zawsze twardsze składniki (mięso), do górnego delikatniejsze (warzywa, ryby, makarony). Ważne, by w garnku pod parownikiem było zawsze wystarczająco dużo płynu do wytworzenia pary.

Gotowanie w zestawie parowym jest bardzo proste.

Woda w garnku, na którym znajduje się parownik, musi się cały czas gotować i nie może stykać się z żywnością w szklanym systemie parowym. Można ją wzbogacić dodatkami lub np. kością (przy gotowaniu zupy). Nie układaj jedzenia zbyt ciasno – zapewnij odpowiedni przepływ pary. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Jeśli używasz dwóch parowników, ten górny wymaga dłuższego gotowania – do dolnego wkładaj więc większe i twardsze produkty.

Zainspiruj się przepisami z Archívu Dámskeho Klubu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14057/147138#236

Dane techniczne

  • szkło borokrzemowe
  • pasuje do wszystkich naczyń Swiss Titan o średnicy 24 cm oraz do 7-litrowego szybkowaru
  • nadaje się do mycia w zmywarce
  • średnica: 24 cm
  • pojemność: 3 l
  • producent: AMT Gastroguss

Orientacyjne czasy gotowania warzyw i owoców na parze

Brokuły 15–20 min
Cukinia 15–20 min
Fenkuł 15–20 min
Gruszka 10–15 min
Jabłko 10–15 min
Kalarepa 20–25 min
Kalafior 15–20 min
Kapusta włoska 25–30 min
Kukurydza 55–60 min
Marchew 20–25 min
Papryka 10–15 min
Por 15–20 min
Pieczarki 15–20 min
Szparagi 30–40 min
Zielona fasolka 25–35 min
Ziemniaki 20–25 min

Orientacyjne czasy gotowania mięsa na parze

Wędzonka wołowa 8–13 min
Kotlet jagnięcy 25–30 min
Filet z kurczaka 25–30 min
Filet z indyka 25–30 min
Parówki 8–10 min
Kotlet cielęcy 30–35 min

Orientacyjne czasy gotowania ryb i owoców morza na parze

Krewetki 15–20 min
Kalmary 20–25 min
Karp 15–18 min
Langusta 30–35 min
Łosoś 15–18 min
Małże 30–35 min
Pstrąg 18–25 min
Tuńczyk 25–30 min

%s ...
%s
%image %title %code %s
%s